Per una Cavalcada de Reis segura

Avui, 5 de gener a molts municipis de Catalunya se celebraran les cavalcades de reis, una de les celebracions anuals que compta amb una de les aflu猫ncies m茅s massives d鈥檈spectadors i, especialment, de menors d鈥檈dat. Per aix貌, Protecci贸 Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania i als organitzadors prendre certes mesures b脿siques d鈥檃utoprotecci贸 per minimitzar els riscos de les cavalcades i poder gaudir amb seguretat de la festa.

El Centre de Coordinaci贸 Operativa de Catalunya CECAT de Protecci贸 Civil de la Generalitat ha fet arribar als municipis i consells comarcals que les celebren consells espec铆fics per a l鈥檕rganitzaci贸 de les cavalcades amb garanties de seguretat i minimitzar els riscos que en poden derivar (invasi贸 de l鈥檈spai al pas de les carrosses, enfilar-se a sobre d鈥檕bjectes de la via p煤blica i saturaci贸 d鈥檈spais, com a principals) i fer-ho compatible amb les tradicions i celebracions habituals d鈥檃quests actes (llan莽ament de caramels i altres). Tanmateix, hi ha recomanacions que el p煤blic, especialment els adults que vagin amb nens petits, ha de seguir.

CONSELLS PER A LA POBLACI脫

Abans i durant la celebraci贸 de l鈥檈sdeveniment

路 Tingueu en compte que el cal莽at que porteu us protegeixi b茅 els peus per evitar lesions: 茅s una de les zones m茅s vulnerables en actes massius.
路 Si el fred 茅s intens recordeu portar barret i utilitzar bufanda o mocador per no respirar directament l鈥檃ire fred als pulmons. Tamb茅 茅s important que en general porteu roba c貌moda i adequada a la meteorologia per evitar problemes amb el pas de les hores.
路 Tingueu localitzades les sortides d鈥檈merg猫ncia o les vies d鈥檈vacuaci贸 i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.
路 No empenyeu mai per accedir a una zona perqu猫 podeu provocar una caiguda o allau: si la zona est脿 saturada o molt plena busqueu un altre punt on situar-vos.
路 Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de refer猫ncia fora de la zona on s鈥檃cumuli el p煤blic on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.
路 Si aneu amb nens porteu-los de la m脿. Expliqueu-li quins s贸n els riscos, que no poden fer i com han d鈥檃ctuar si es perden.
路 No deixeu que els menors pugin a cap mobiliari p煤blic, escales portades de casa, etc猫tera, per veure millor les carrosses: 茅s preferible que els pugeu a coll si cal.
路 Tampoc pugeu a les baranes, reixes, contenidors o d鈥檃ltres elements inestables perqu猫 poden ser perillosos i provocar un accident.
路 Si trobeu un menor perdut acompanyeu-lo immediatament a la policia o equips de seguretat.
路 Porteu la documentaci贸 a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats ps铆quics prepareu una fitxa amb les seves dades i un tel猫fon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden.
路 Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.
路 En els carrers d鈥檃cc茅s a l鈥檃cte no us atureu davant d鈥檃quests perqu猫 s贸n les vies d鈥檃cc茅s dels serveis d鈥檈merg猫ncia i d鈥檈vacuaci贸 si 茅s necessari.
路 Si teniu la sensaci贸 d’estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicaci贸 alternativa on pugueu localitzar una via d’evacuaci贸. Mantingueu la calma en tot moment.
路 Una vegada finalitzat l鈥檈sdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l鈥檕rdre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.

Durant l鈥檃cte

路 Seguiu sempre les instruccions del personal de seguretat.
路 Recordeu que els principals riscos s贸n el pas de les carrosses i tenir un accident per enfilar-se a algun objecte com ara contenidors, sem脿fors, senyals, … No ho feu mai. Actueu sempre amb sentit com煤: durant la celebraci贸 no us poseu en risc ni exposeu els vostres fills a un possible accident.
路 Quedeu-vos sempre darrera les tanques o senyalitzaci贸 de seguretat del pas de carrosses.
路 No parleu ni feu senyals que puguin distreure ni al personal de seguretat, ni als acompanyants a peu de les carrosses, ni als seus conductors, a excepci贸 de que es tracti d鈥檜n accident o emerg猫ncia.
路 No us acosteu mai a les carrosses, ni intenteu pujar-hi.
路 No baixeu mai a la via per agafar caramels que quedin en el pas de carrosses us podeu distreure al pas de les seg眉ents carrosses.
路 No creueu pel mig de les carrosses ni us acosteu quan estiguin aturades o fent c脿rrega de combustible.
路 No llenceu caramels al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que est脿 mirant la cavalcada.
路 En cas de detectar alguna incid猫ncia informeu immediatament al personal de seguretat i si cal truqueu al 112

En cas d鈥檈merg猫ncia

路 Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d鈥檈merg猫ncia. Tingueu molta cura dels menors i les persones amb discapacitats.
路 Dirigiu-vos fora del acte pels llocs indicats o carrers m茅s propers sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.
路 Eviteu cridar, c贸rrer o emp猫nyer els altres, ja que podr铆eu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que hi ha concentrades.
路 Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne els serveis d鈥檈merg猫ncia.


Tambi茅n te interesar谩 :

Shortlink:

Deja un comentario

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos necesarios est谩n marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>