Falses creences sobre les toxiinfeccions aliment脿ries a l’estiu

Salut P煤blica desmunta quatre falses creences sobre les toxiinfeccions aliment脿ries a l’estiu.

  • Tamb茅 aporta consells per preparar menjars per consumir fora de casa i evitar aquestes patologies, que es concentren en els mesos de calor.

L鈥檈stiu 茅s una 猫poca especialment cr铆tica pel que fa a la incid猫ncia de les toxiinfeccions aliment脿ries (TIA), les patologies que es produeixen per la ingesti贸 d鈥檃liments contaminats amb agents biol貌gics o les seves toxines. De fet, al voltant del 60% dels brots es concentren durant els mesos de la calor, quan aquesta afavoreix el creixement de microorganismes. Tot i que aquesta informaci贸 茅s prou sabuda per la poblaci贸, hi ha, per貌, falses creences en relaci贸 amb aquesta q眉esti贸 que l鈥橝g猫ncia de Salut P煤blica de Catalunya (ASPCAT) vol desmuntar.

En primer lloc, les TIA no nom茅s s鈥檕riginen als restaurants, tal com es pot creure, at猫s el gran nombre de casos que s鈥檋i generen. Cal recordar que entre un 30% i un 50% de TIA registrades es produeixen en l鈥櫭爉bit dom猫stic i que hi ha un nombre elevat de casos que no s鈥檋an identificat perqu猫 no han consultat el metge i, per tant, no han estat declarats. En segon lloc, 茅s fals que els aliments contaminats facin mala olor, o que tinguin mal aspecte o mal gust, ja que la majoria de microorganismes pat貌gens poden multiplicar-se sense alterar l鈥檃liment.

Una altra falsa creen莽a 茅s pensar que perqu猫 aliments sobrants d鈥櫭爌ats anteriors continu茂n sent aptes per al consum nom茅s calgui escalfar-los una mica. En aquest sentit, l鈥檃liment pot contaminar-se i, en funci贸 de la temperatura de conservaci贸, presentar un creixement de microorganismes suficient per provocar una TIA. El que caldria fer, per tant, seria conservar els aliments sobrants refrigerats el m铆nim temps possible o congelar-los i, en cas d鈥檃liments cuinats, tornar-los a escalfar a 70 潞C per eliminar-ne la possible c脿rrega microbiana.

Finalment, tamb茅 茅s fals que afegir vinagre o llimona a productes com el seit贸, la maionesa o els musclos crus eviti el risc de TIA. Tot i ser 脿cids, l鈥檈fecte contra el creixement microbi脿 茅s insuficient i, per tant, no ofereix garanties de seguretat aliment脿ria.

Netejar, separar, coure i refredar

A les portes d鈥檜n cap de setmana, en qu猫 moltes persones prepararan menjar per consumir a l’aire lliure (un p铆cnic a la muntanya, un dinar a la platja, una costellada, etc.), el Departament de Salut vol recordar que, pel que fa al creixement dels microorganismes, el temps que es trigui a consumir el menjar i la temperatura a la qual es conservi hi tenen un paper clau. Per tant, la millor recomanaci贸 茅s refrigerar l鈥檃liment per sota de 7 潞C i, si s鈥檋a de guardar m茅s d鈥檜na hora, preferiblement per sota de 4 潞C.

A m茅s, cal recordar les quatre normes b脿siques de seguretat aliment脿ria dels menjars preparats: rentar-se les mans, netejar estris, superf铆cies i aliments; separar els aliments crus dels cuinats, i tamb茅 utilitzar estris diferents per manipular els uns i els altres; coure suficientment els aliments i reescalfar correctament el menjar sobrant; i refredar tan aviat com sigui possible els aliments cuinats, ja que no 茅s recomanable mantenir-los a temperatura ambient durant m茅s de dues hores.


Tambi茅n te interesar谩 :

Shortlink:

Deja un comentario

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos necesarios est谩n marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>