Catalunya posa en marxa l’actualitzaci贸 del calendari de vacunacions sistem脿tiques

El Departament de Salut ha actualitzat el calendari de vacunacions sistem脿tiques. L鈥檕rdre que modifica el calendari va ser publicada ahir en el DOGC i entra en vigor avui mateix. El nou calendari suposa un reajustament de les dates i de les dosis d’algunes vacunes i la incorporaci贸 de la vacuna contra el pneumococ (antipneumoc貌ccica conjugada) i contra la varicel路la a la primera inf脿ncia, fins ara no incloses. L鈥橝g猫ncia de Salut P煤blica de Catalunya (ASPCAT) ha pres aquesta decisi贸 seguint la recomanaci贸 del seu Consell Assessor de Vacunacions.

El passat mes de gener, la Comissi贸 de Salut P煤blica del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar un nou calendari com煤 de vacunacions, que es proposa posar en marxa a tot l鈥橢stat a l鈥檌nici de 2017, encara que algunes comunitats aut貌nomes el poden aplicar durant el 2016. Catalunya ha decidit avan莽ar l鈥檃plicaci贸 d鈥檃quest calendari consensuat a escala estatal, aprofitant la incorporaci贸 de les dues vacunes esmentades el 2016, per integrar d鈥檜na sola vegada tots els canvis.

脡s per aix貌 que, d鈥檃cord amb les recomanaci贸 del Consell Assessor de Vacunacions, l’ASPCAT ha elaborat la normativa corresponent, ha adquirit les vacunes i ha adaptat els sistemes de registre, per poder posar en marxa el nou calendari aquest mes de juliol. Aix貌 permet poder aplicar-lo als nascuts a partir de gener d鈥檃quest any. El cost de les vacunes 茅s assumit per la Generalitat.

Revisi贸 global del calendari i reajustament de dosis i dates
El nou calendari vacunal preveu un reajustament de les dates i de les dosis d’algunes vacunes, que ha estat conseq眉猫ncia d鈥檜na revisi贸 global del calendari amb l鈥檕bjectiu d鈥檃conseguir l鈥檈squema vacunal m茅s senzill possible que mantingui la protecci贸 貌ptima.

La vacuna hexavalent, que fins ara s鈥檃dministrava als 2, 4 i 6 mesos d鈥檈dat, passa a administrar-se als 2, 4 i 11 mesos. Als infants vacunats amb la nova pauta ja no els cal rebre la pentavalent als 18 mesos.

Inclusi贸 de les vacunes contra el pneumococ i la varicel路la

La vacuna contra el pneumococ s鈥檌nclou al calendari per administrar-la als 2, 4 i 11 mesos d鈥檈dat, seguint les pautes acordades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, mentre que la vacuna contra la varicel路la s鈥檃dministra als 15 mesos i als 3 anys i es mant茅 per als nens d鈥11-12 anys (sis猫 de prim脿ria) si s贸n susceptibles de ser vacunats, 茅s a dir, si no han patit la malaltia o pr猫viament no n鈥檋an estat vacunats.

Vacunaci贸 contra la poliomielitis als 6 anys

La vacuna DTPa-PI (contra la dift猫ria, el t猫tanus i la tos ferina i injectable contra la poliomielitis) s鈥檃dministrar脿 quan els infants que inicien les noves pautes tinguin 6 anys en el moment en que estigui disponible a l鈥櫭爉bit estatal.

Canvis a les pautes de la vacuna triple v铆rica, contra el meningococ C, l鈥檋epatitis A i el pneumococ per a adults

La triple v铆rica (contra el xarampi贸, la rub猫ola i la parotiditis) s’administra als 12 mesos, com fins ara, per貌 la seva segona dosi queda fixada per als 3 anys d’edat.

Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s鈥檃dministrava als 2, 6 i 15 mesos, ara s鈥檃dministra als 4 i als 12 mesos, i es mant茅 la dels 11-12 anys. I la dosi de la vacuna contra l鈥檋epatitis A, que s鈥檃dministrava als 12 mesos, ara s鈥檃dministra als 15 mesos. La vacuna pentavalent desapareix del calendari de vacunacions perqu猫 s鈥檋a observat que amb les tres dosis de l鈥檋exavalent ja no 茅s necess脿ria.

I finalment, un altre dels canvis afecta la vacuna antipneumoc貌ccica 23-valent, que ara s’administra a partir dels 65 anys.

Les vacunes tenen un paper clau en la salut p煤blica

Cada any, a Catalunya, s鈥檃dministren m茅s de 3,2 milions de dosis de vacunes a m茅s d鈥1,5 milions de persones.

Catalunya sempre ha tingut un paper capdavanter en les pol铆tiques vacunals, comptant amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, en qu猫 participen les societats cient铆fiques m茅s representatives. El primer calendari vacunal es va fer a comen莽aments de 1980 i amb aquella pauta es donava protecci贸 contra set malalties, i des de llavors s鈥檋a anat actualitzant peri貌dicament. L鈥檃ctual calendari vacunal de Catalunya 茅s el catorz猫 i preveu la protecci贸 contra les malalties produ茂des per quinze microorganismes diferents en les diferents etapes de la vida, incloent-hi tamb茅 l’etapa adulta.

Les vacunes a Catalunya, com a la resta de l鈥橢stat, no s贸n obligat貌ries. Les incloses al calendari vacunal s鈥檃dministren gratu茂tament als m茅s de 1.200 centres vacunals. El calendari inclou les vacunes m茅s adequades en el moment m茅s adient. S贸n les que eviten les malalties m茅s freq眉ents i/o greus, les que s贸n m茅s efectives i segures, i les m茅s adients per al nostre entorn.

Els criteris per incloure una vacuna en el calendari vacunal a l鈥橢stat espanyol estan consensuats en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i s贸n la c脿rrega de la malaltia (nombre de casos i gravetat), l鈥檈fectivitat i la seguretat de la vacuna, les repercussions de la introducci贸 d鈥檜na nova vacuna en el calendari, els aspectes 猫tics i l鈥檃valuaci贸 econ貌mica.

Amb les vacunes incloses al calendari cada any es prevenen milers de casos de malalties a Catalunya, com ho demostra la taula comparativa 1984-2015, que evidencia el patiment associat a aquestes malalties que s鈥檈vita i els costos sanitaris i socials que impliquen.


Tambi茅n te interesar谩 :

Shortlink:

Deja un comentario

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos necesarios est谩n marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>