Programa de l’Escola del Consum de Catalunya

El director de l鈥橝g猫ncia Catalana del Consum (ACC) del Departament d鈥橢mpresa i Ocupaci贸, Alfons Conesa i Badiella, i la rectora de la Universitat Aut貌noma de Barcelona (UAB), Anna Ripoll i Aracil, han signat avui el contracte de prestaci贸 del servei d’educaci贸 en mat猫ria de consum.

Consum Pedagogic

D鈥檃questa manera, l鈥橝CC confia a l鈥橴AB l鈥檈laboraci贸 del programa docent i pedag貌gic de l鈥橢scola per al 2012. Aix铆 mateix, la participaci贸 d鈥檃questa instituci贸 universit脿ria en l鈥檃ctivitat de l鈥橢CC garanteix una relaci贸 estreta entre recerca, innovaci贸 i doc猫ncia.

S麓oferir脿 a les escoles i a Associacions de Mares i Pares d鈥橝lumnes (AMPA) de Catalunya a trav茅s de l鈥橢scola del Consum de Catalunya (ECC).

El bagatge de l鈥檈quip aportat per la UAB garanteix que el model educatiu de l鈥橢CC respongui als perfils de consumidors que mostra la poblaci贸 escolar catalana. Alhora, s鈥檌ncorporen a l鈥檃ctivitat docent de l鈥橢CC les l铆nies educatives que actualment orienten l鈥檈ducaci贸 del consum a nivell internacional.

Entre les tasques a realitzar, l鈥檈quip universitari s鈥檈ncarregar脿 de la creaci贸, elaboraci贸, disseny i execuci贸 de tallers d鈥檈ducaci贸 del consum, de la realitzaci贸 de xerrades sobre educaci贸 del consum a Associacions de Mares i Pares d鈥橝lumnes (AMPA) i altres col路lectius, de la realitzaci贸 de seminaris adre莽ats als professors sobre educaci贸 del consum i de la recerca sobre els h脿bits de consum dels joves de Catalunya.

L鈥檕bjectiu de l鈥橝CC, a trav茅s de l鈥橢CC, 茅s formar, de manera totalment gratu茂ta,els escolars catalans en mat猫ria de consum. Aquesta formaci贸 s鈥檃rticula a trav茅s de tallers adre莽ats a alumnes d鈥橢ducaci贸 Secund脿ria Obligat貌ria, Batxillerat, Cicles Formatius i Educaci贸 Especial i, des del curs 2006-2007, els tallers tamb茅 s鈥檋an ofert als alumnes d鈥橢ducaci贸 Prim脿ria.

Les activitats proporcionen als estudiants eines perqu猫 puguin construir el seu model de consum des d鈥檜na perspectiva activa, cr铆tica i responsable. Tamb茅 els permeten adquirir coneixements b脿sics sobre els seus drets com a consumidors i la manera d鈥檈xercir-los, aix铆 com sobre els seus deures.

Pel que fa a l鈥橢ducaci贸 Secund脿ria, Batxillerat i Cicles Formatius, segons les necessitats i la demanda, l鈥橢CC ofereix dos tipus de tallers:

TALLERS GLOBALS:
Qu猫 em poso aquest mat铆? La roba i els criteris de compra En aquest taller s’identifiquen els factors que influeixen a l’hora d’escollir tots aquests productes necessaris per a la vida di脿ria. Se segueix la pista als texans (des del camp on es cultiva el cot贸 fins a l’armari de casa) per tal de descobrir els diferents criteris que es poden considerar a l’hora de prendre la decisi贸 de compra: econ貌mics, ecol貌gics, legals, de salut i de moda.

Em sento b茅? Els estils de vida saludables El taller se centra en l鈥檈stil de vida, que ser脿 m茅s o menys saludable en funci贸 de la manera d鈥檃limentar-se, de passar el temps lliure, de relacionar-se amb els altres, etc.. Es realitzen activitats centrades en la relaci贸 amb un mateix i la relaci贸 amb els altres.

qan i com qdm :P ? L鈥櫭簊 de les noves tecnologies. El taller aborda la comunicaci贸 mitjan莽ant les noves tecnologies. A partir de proves i un joc de rol es reflexiona sobre diferents aspectes de la comunicaci贸 mitjan莽ant el m貌bil o internet: gesti贸 del pressupost, depend猫ncia de les noves tecnologies, seguretat a internet, implicacions de la comunicaci贸, caracter铆stiques de les noves tecnologies…

脡s dissabte, qu猫 fem? La gesti贸 de l’oci i el seu pressupost Aquest taller tracta de la presa de decisions en la gesti贸 de l鈥檕ci, centrant-se en el consum de serveis (discoteques, cinemes, salons recreatius…).

TALLERS ESPEC脥FICS:
Quines regles t茅 el consum? Drets i deures en el m贸n del consum A partir d鈥檜n c貌mic on es planteja un conflicte de consum, es reflexiona sobre els drets i deures de la persona consumidora i les diferents vies de resoluci贸 de conflictes.

Missatges o missatgers? La publicitat a la vida quotidiana Aquest taller tracta de les estrat猫gies de la publicitat per cridar l鈥檃tenci贸, si hi ha d鈥檋aver alguna regulaci贸 i quin paper hi tenen les persones consumidores.

Em serveixen els serveis? Contractaci贸 i 煤s Mitjan莽ant un joc de preguntes i respostes, es pret茅n que els alumnes siguin
conscients dels seus drets i deures quan contracten un servei, ja sigui anar a la discoteca, reparar una motocicleta o descarregar-se una melodia al tel猫fon m貌bil.

Anem de compres? La compra de roba i tecnologia Aquest taller tracta dels diferents elements que poden influir en les emocions que sentim quan comprem. Per exemple la m煤sica de l鈥檈stabliment, els companys, la marca, l鈥檈tiquetatge, els records, els gustos…

Com s茅 qu猫 compro? L鈥檈tiquetatge dels productes alimentaris En aquest taller es tracta la informaci贸 que faciliten les etiquetes i la seva import脿ncia en el moment d鈥檃dquirir un producte en funci贸 de les pr貌pies necessitats.

Ho puc trobar a la xarxa? Comer莽 electr貌nic i navegaci贸 segura Es pret茅n que l鈥檃lumnat aprengui a navegar segur per internet, a con猫ixer els avantatges i els riscos del comer莽 electr貌nic, i quines s贸n les precaucions que ha
de prendre i les eines al seu abast per fer un 煤s responsable d鈥檃quest mitj脿.

On tinc els meus diners? Estalvi i despesa A Aquest taller reflexiona sobre la manera de gestionar els diners propis utilitzant la diversitat de serveis bancaris, davant de situacions quotidianes.

La xocolata 茅s dol莽a per a tothom? Consum solidari A partir d鈥檜n joc virtual, l鈥檃lumnat decideix com intervenir en el proc茅s considerant criteris d鈥檈quitat, just铆cia social i sostenibilitat.

L’aigua est脿 sempre en equilibri? Consum sostenible A partir d鈥檜n fenomen proper i quotidi脿 a l鈥檃lumnat com 茅s el consum d’aigua, es reflexiona sobre el seu 煤s i valor. Mitjan莽ant una din脿mica que integra jocs d鈥檃tzar, es fa un recorregut des de l鈥檕rigen de l鈥檃igua fins al seu consum final, integrant en aquesta reflexi贸 pedag貌gica factors econ貌mics, ambientals, socials i culturals.

Pel que fa a l鈥橢ducaci贸 Especial, segons les necessitats i la demanda, l鈥橢CC ofereix dos tipus de tallers:

TALLERS GLOBALS.
Qu猫 em poso aquest mat铆? La roba i els criteris a l’hora d’escollir-la Es treballa el consum de manera global i quotidiana, a partir de l’an脿lisi de diferents tipus de roba. S’analitza la roba “per dins” (les seves propietats, l’origen i la cura dels teixits) i la roba “per fora” (els colors, la funcionalitat i els contextos d鈥櫭簊). Mitjan莽ant aquesta an脿lisi es pret茅n donar eines perqu猫 l’alumnat utilitzi la roba amb criteri en contextos diversos

TALLERS ESPEC脥FICS.
A casa, on es troba l’accident? Mitjan莽ant un joc d’interaccions, es reflexiona sobre els possibles accident que poden oc贸rrer a casa, sobre com evitar-los i sobre com actuar en cas que s’esdevinguin.

Com s茅 qu猫 compro? El proc茅s de compra dels aliments Una simulaci贸 de compra en un mercat permet situar als alumnes davant una situaci贸 quotidiana identificant-se com a consumidors.

Missatges o missatgers? La publicitat i els suports publicitaris Analitzant diferents anuncis l’alumnat identifica la publicitat com a un fenomen present en la vida quotidiana i s’endinsa en els mecanismes que utilitzen els anuncis per aconseguir els seus objectius.

Em serveixen els serveis? Contractaci贸 i 煤s A partir de diverses situacions quotidianes, es reflexiona sobre la difer猫ncia entre b茅ns i serveis i sobre les caracter铆stiques diferencials de la contractaci贸 de serveis.

Tallers adre莽ats a l鈥橢ducaci贸 Prim脿ria:

Veig, veig… de quin color 茅s? Diversitat d’establiments de compra Es reflexiona sobre la diversitat d’establiments de compra i els seus productes. Aquest taller 茅s un escenari per treballar les sensacions i les emocions que ens influeixen a l’hora de consumir.

Nyam, nyam… qu猫 hi ha per berenar? El berenar, l鈥檃limentaci贸 i el consum El taller planteja el berenar com una necessitat d鈥檃limentaci贸 biol貌gica i per tant de salut. Per貌 tamb茅 mostra el berenar com un acte social, amb rellev脿ncia en les emocions i els gustos. El taller proposa reflexionar sobre el moment de comprar el berenar, els criteris de tria, i els processos i actituds pr貌pies de l鈥檃cci贸.

Em faig gran? Gesti贸 d’una festa d’aniversari: consum i responsabilitat A partir de l鈥檕rganitzaci贸 d鈥檜na festa d鈥檃niversari, es reflexiona sobre els canvis socials i personals que s’esdevenen a mesura que ens fem grans i es donen eines a l’alumnat per valorar els elements de consum que entren en joc.

A qu猫 juguem? Reflexionar sobre l鈥櫭簊 de la joguina a partir dels regals El taller pren com a eix central el joc i la joguina, amb l鈥檕bjectiu de reflexionar entorn de la diversitat d鈥檕ferta de joguines i el valor social que tenen. Alhora, tamb茅 es donen eines perqu猫 entengui que jugar implica prendre decisions entorn de l鈥檃dquisici贸 i l鈥櫭簊 de les joguines.

Qu猫 fem aquesta tarda? Les activitats d’oci i els nostres drets i deures Aquest taller es centra en la gesti贸 de l鈥檕ci i n鈥檃nalitza tant els aspectes externes (equipaments, amics, fam铆lia…) com les decisions individuals (gustos, drets i
deures, limitacions personals…).

Em compres un somriure? Els productes i les emocions El taller analitza qu猫 es pot comprar segons els criteris legals que defineixen la persona consumidora, amb uns drets i deures concrets. Al mateix temps, tamb茅 s鈥檃borda com la compra de productes s鈥檃ssocia a emocions i valors socials.

M茅s de 100.000 alumnes.
L鈥橢CC va comen莽ar la seva activitat l鈥檕ctubre de 2003 i, durant els dos primers anys, va impartir els tallers a la seu central ubicada a Barcelona. L鈥檃ny 2005, coincidint amb el tercer curs escolar, es va posar en funcionament la seu itinerant de l鈥橢scola del Consum de Catalunya per donar resposta a les demandes dels centres escolars situats lluny de Barcelona.


Tambi茅n te interesar谩 :

Shortlink:

Deja un comentario

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos necesarios est谩n marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>