El director de l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Ocupació, Alfons Conesa i Badiella, i la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Anna Ripoll i Aracil, han signat avui el contracte de prestació del servei d’educació en matèria de consum.

Consum Pedagogic

D’aquesta manera, l’ACC confia a l’UAB l’elaboració del programa docent i pedagògic de l’Escola per al 2012. Així mateix, la participació d’aquesta institució universitària en l’activitat de l’ECC garanteix una relació estreta entre recerca, innovació i docència.

S´oferirà a les escoles i a Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) de Catalunya a través de l’Escola del Consum de Catalunya (ECC).

El bagatge de l’equip aportat per la UAB garanteix que el model educatiu de l’ECC respongui als perfils de consumidors que mostra la població escolar catalana. Alhora, s’incorporen a l’activitat docent de l’ECC les línies educatives que actualment orienten l’educació del consum a nivell internacional.

Entre les tasques a realitzar, l’equip universitari s’encarregarà de la creació, elaboració, disseny i execució de tallers d’educació del consum, de la realització de xerrades sobre educació del consum a Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) i altres col·lectius, de la realització de seminaris adreçats als professors sobre educació del consum i de la recerca sobre els hàbits de consum dels joves de Catalunya.

L’objectiu de l’ACC, a través de l’ECC, és formar, de manera totalment gratuïta,els escolars catalans en matèria de consum. Aquesta formació s’articula a través de tallers adreçats a alumnes d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Cicles Formatius i Educació Especial i, des del curs 2006-2007, els tallers també s’han ofert als alumnes d’Educació Primària.

Les activitats proporcionen als estudiants eines perquè puguin construir el seu model de consum des d’una perspectiva activa, crítica i responsable. També els permeten adquirir coneixements bàsics sobre els seus drets com a consumidors i la manera d’exercir-los, així com sobre els seus deures.

Pel que fa a l’Educació Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, segons les necessitats i la demanda, l’ECC ofereix dos tipus de tallers:

TALLERS GLOBALS:
Què em poso aquest matí? La roba i els criteris de compra En aquest taller s’identifiquen els factors que influeixen a l’hora d’escollir tots aquests productes necessaris per a la vida diària. Se segueix la pista als texans (des del camp on es cultiva el cotó fins a l’armari de casa) per tal de descobrir els diferents criteris que es poden considerar a l’hora de prendre la decisió de compra: econòmics, ecològics, legals, de salut i de moda.

Em sento bé? Els estils de vida saludables El taller se centra en l’estil de vida, que serà més o menys saludable en funció de la manera d’alimentar-se, de passar el temps lliure, de relacionar-se amb els altres, etc.. Es realitzen activitats centrades en la relació amb un mateix i la relació amb els altres.

qan i com qdm :P? L’ús de les noves tecnologies. El taller aborda la comunicació mitjançant les noves tecnologies. A partir de proves i un joc de rol es reflexiona sobre diferents aspectes de la comunicació mitjançant el mòbil o internet: gestió del pressupost, dependència de les noves tecnologies, seguretat a internet, implicacions de la comunicació, característiques de les noves tecnologies…

És dissabte, què fem? La gestió de l’oci i el seu pressupost Aquest taller tracta de la presa de decisions en la gestió de l’oci, centrant-se en el consum de serveis (discoteques, cinemes, salons recreatius…).

TALLERS ESPECÍFICS:
Quines regles té el consum? Drets i deures en el món del consum A partir d’un còmic on es planteja un conflicte de consum, es reflexiona sobre els drets i deures de la persona consumidora i les diferents vies de resolució de conflictes.

Missatges o missatgers? La publicitat a la vida quotidiana Aquest taller tracta de les estratègies de la publicitat per cridar l’atenció, si hi ha d’haver alguna regulació i quin paper hi tenen les persones consumidores.

Em serveixen els serveis? Contractació i ús Mitjançant un joc de preguntes i respostes, es pretén que els alumnes siguin
conscients dels seus drets i deures quan contracten un servei, ja sigui anar a la discoteca, reparar una motocicleta o descarregar-se una melodia al telèfon mòbil.

Anem de compres? La compra de roba i tecnologia Aquest taller tracta dels diferents elements que poden influir en les emocions que sentim quan comprem. Per exemple la música de l’establiment, els companys, la marca, l’etiquetatge, els records, els gustos…

Com sé què compro? L’etiquetatge dels productes alimentaris En aquest taller es tracta la informació que faciliten les etiquetes i la seva importància en el moment d’adquirir un producte en funció de les pròpies necessitats.

Ho puc trobar a la xarxa? Comerç electrònic i navegació segura Es pretén que l’alumnat aprengui a navegar segur per internet, a conèixer els avantatges i els riscos del comerç electrònic, i quines són les precaucions que ha
de prendre i les eines al seu abast per fer un ús responsable d’aquest mitjà.

On tinc els meus diners? Estalvi i despesa A Aquest taller reflexiona sobre la manera de gestionar els diners propis utilitzant la diversitat de serveis bancaris, davant de situacions quotidianes.

La xocolata és dolça per a tothom? Consum solidari A partir d’un joc virtual, l’alumnat decideix com intervenir en el procés considerant criteris d’equitat, justícia social i sostenibilitat.

L’aigua està sempre en equilibri? Consum sostenible A partir d’un fenomen proper i quotidià a l’alumnat com és el consum d’aigua, es reflexiona sobre el seu ús i valor. Mitjançant una dinàmica que integra jocs d’atzar, es fa un recorregut des de l’origen de l’aigua fins al seu consum final, integrant en aquesta reflexió pedagògica factors econòmics, ambientals, socials i culturals.

Pel que fa a l’Educació Especial, segons les necessitats i la demanda, l’ECC ofereix dos tipus de tallers:

TALLERS GLOBALS.
Què em poso aquest matí? La roba i els criteris a l’hora d’escollir-la Es treballa el consum de manera global i quotidiana, a partir de l’anàlisi de diferents tipus de roba. S’analitza la roba “per dins” (les seves propietats, l’origen i la cura dels teixits) i la roba “per fora” (els colors, la funcionalitat i els contextos d’ús). Mitjançant aquesta anàlisi es pretén donar eines perquè l’alumnat utilitzi la roba amb criteri en contextos diversos

TALLERS ESPECÍFICS.
A casa, on es troba l’accident? Mitjançant un joc d’interaccions, es reflexiona sobre els possibles accident que poden ocórrer a casa, sobre com evitar-los i sobre com actuar en cas que s’esdevinguin.

Com sé què compro? El procés de compra dels aliments Una simulació de compra en un mercat permet situar als alumnes davant una situació quotidiana identificant-se com a consumidors.

Missatges o missatgers? La publicitat i els suports publicitaris Analitzant diferents anuncis l’alumnat identifica la publicitat com a un fenomen present en la vida quotidiana i s’endinsa en els mecanismes que utilitzen els anuncis per aconseguir els seus objectius.

Em serveixen els serveis? Contractació i ús A partir de diverses situacions quotidianes, es reflexiona sobre la diferència entre béns i serveis i sobre les característiques diferencials de la contractació de serveis.

Tallers adreçats a l’Educació Primària:

Veig, veig… de quin color és? Diversitat d’establiments de compra Es reflexiona sobre la diversitat d’establiments de compra i els seus productes. Aquest taller és un escenari per treballar les sensacions i les emocions que ens influeixen a l’hora de consumir.

Nyam, nyam… què hi ha per berenar? El berenar, l’alimentació i el consum El taller planteja el berenar com una necessitat d’alimentació biològica i per tant de salut. Però també mostra el berenar com un acte social, amb rellevància en les emocions i els gustos. El taller proposa reflexionar sobre el moment de comprar el berenar, els criteris de tria, i els processos i actituds pròpies de l’acció.

Em faig gran? Gestió d’una festa d’aniversari: consum i responsabilitat A partir de l’organització d’una festa d’aniversari, es reflexiona sobre els canvis socials i personals que s’esdevenen a mesura que ens fem grans i es donen eines a l’alumnat per valorar els elements de consum que entren en joc.

A què juguem? Reflexionar sobre l’ús de la joguina a partir dels regals El taller pren com a eix central el joc i la joguina, amb l’objectiu de reflexionar entorn de la diversitat d’oferta de joguines i el valor social que tenen. Alhora, també es donen eines perquè entengui que jugar implica prendre decisions entorn de l’adquisició i l’ús de les joguines.

Què fem aquesta tarda? Les activitats d’oci i els nostres drets i deures Aquest taller es centra en la gestió de l’oci i n’analitza tant els aspectes externes (equipaments, amics, família…) com les decisions individuals (gustos, drets i
deures, limitacions personals…).

Em compres un somriure? Els productes i les emocions El taller analitza què es pot comprar segons els criteris legals que defineixen la persona consumidora, amb uns drets i deures concrets. Al mateix temps, també s’aborda com la compra de productes s’associa a emocions i valors socials.

Més de 100.000 alumnes.
L’ECC va començar la seva activitat l’octubre de 2003 i, durant els dos primers anys, va impartir els tallers a la seu central ubicada a Barcelona. L’any 2005, coincidint amb el tercer curs escolar, es va posar en funcionament la seu itinerant de l’Escola del Consum de Catalunya per donar resposta a les demandes dels centres escolars situats lluny de Barcelona.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí