l’impost sobre les estades en establiments tur铆stics

El Govern ha donat llum verd al reglament que desenvolupa l鈥檌mpost sobre les estades en establiments tur铆stics, creat per la Llei 5/2012, aprovada el 20 de mar莽 passat pel Parlament de Catalunya

  • Amb aquesta figura tribut脿ria Catalunya s鈥檈quipara a bona part de les principals destinacions tur铆stiques d鈥檃rreu del m贸n
  • Els recursos obtinguts es dedicaran al foment del turisme a Catalunya
  • No hauran de pagar el tribut els menors de fins a 16 anys i les estades subvencionades per programes socials
  • 聽Un 91% dels establiments tur铆stics catalans corresponen a la franja baixa de l鈥檌mpost: 0,50 euros (0,75 a Barcelona)
  • 聽Per evitar la doble imposici贸 de l鈥橧VA al qual obliga la legislaci贸 espanyola, el Govern ha acordat incloure鈥檒 en el preu final de l鈥檌mpost que haur脿 de fer efectiu el turista
Amb aquesta nova figura tribut脿ria, que entrar脿 en vigor el proper 1 de novembre, la Generalitat preveu recaptar uns 50 milions d鈥檈uros anuals, que es destinaran a nodrir el fons de foment del turisme, creat per finan莽ar pol铆tiques de promoci贸, preservaci贸 i desenvolupament de les infraestructures i les activitats tur铆stiques a Catalunya.
El fet imposable de l鈥檌mpost 茅s l鈥檈stada en un establiment o equipament tur铆stic, entenent com a estada qualsevol 煤s del servei d鈥檃llotjament. El titular de l鈥檈stabliment, que la llei determina com a subjecte passiu substitut del contribuent, t茅 l鈥檕bligaci贸 d鈥檌ngressar a l鈥橝dministraci贸 tribut脿ria l鈥檌mpost que ha cobrat, amb una periodicitat trimestral. L鈥檌mpost ser脿 exigible a les persones que inici茂n la seva estada a partir de l鈥1 de novembre.
La quota varia entre 0,5 euros i 2,5 euros per persona (IVA incl貌s), amb un m脿xim de 7 dies, i 茅s determinada pel tipus d鈥檈stabliment i la ubicaci贸. El Govern calcula que un 91% dels establiments tur铆stics catalans corresponen a la franja baixa de l鈥檌mpost.
Tipus d鈥檈stabliment:
  • Hotel 5* GL i embarcacions de creuer, BCN ciutat 2,50 euros, Resta Catalunya 2,50 euros,聽 Exempcions 0 鈥 16 anys, Estades subvencionades per programes socials.
  • Hotels 4* i 4 Superior,聽 BCN ciutat 1,25 euros, Resta Catalunya 1,00 euros,聽 Exempcions 0 鈥 16 anys, Estades subvencionades per programes socials.
  • Resta d鈥檈stabliments i equipaments, BCN ciutat 0,75 euros, Resta Catalunya 0,50 euros, Exempcions 0 鈥 16 anys, Estades subvencionades per programes socials.
*Preus amb IVA incl貌s
El reglament tamb茅 preveu que no hauran de pagar l鈥檌mpost els menors de fins a 16 anys i les estades subvencionades per programes socials d鈥檜na administraci贸 p煤blica d鈥檜n estat membre de la UE. En el cas dels creuers, nom茅s pagaran l鈥檌mpost aquells que estiguin m茅s de 12 hores a port.
La normativa espanyola vigent obliga a incloure dins la base imposable de l鈥橧VA tots els tributs que gravin la prestaci贸 d鈥檜n servei. Per evitar l鈥檌mpacte d鈥檃questa mesura legislativa espanyola, el Govern ha acordat que el preu final de l鈥檌mpost inclogui l鈥橧VA corresponent, que 茅s del 10%.

Amb l鈥檌mpost tur铆stic, Catalunya s鈥檈quipara a bona part de les principals destinacions tur铆stiques d鈥檃rreu del m贸n que ja l鈥檃pliquen, com els Estats Units, Fran莽a, It脿lia, Alemanya, 脌ustria, B猫lgica, els Pa茂sos Baixos, la Rep煤blica Txeca, Hongria, Su茂ssa, Cro脿cia, Eslov猫nia, el Marroc, Egipte, el Jap贸 o Tun铆sia.


Tambi茅n te interesar谩 :

Shortlink:

Deja un comentario

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos necesarios est谩n marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>