Consells per gaudir de la temporada de bolets

Com collir bolets

La millor manera de collir bolets 茅s fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent aix貌 el reconeixem i protegim el miceli. No cal remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micel路lis es localitzen a les capes superficials del s貌l i si

es malmeten provoquen la mort del bolet. All脿, ja no tornar脿 a haver-hi bolets.

 • Recolliu els bolets en cistells i no es bosses de pl脿stic. D’aquesta manera les part铆cules generatives dels bolets – les espores- s贸n recuperades pel bosc.
 • Agafeu nom茅s els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubtes.
 • Els bolets que no hagueu d’agafar, deixeu-los estar, no els trenqueu ni els arrenqueu
 • No remeneu la fullaraca amb cap eina ja que perjudica el bosc i els bolets.
 • Si s贸n molt petits, no els agafeu, no tenen sabor.
 • A mesura que recolliu bolets, ressembreu el bosc.

No agafeu ni esclafeu cap bolet que no es conegui.

Consells per prevenir accidents

Poseu al cistell 煤nicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte. No us refieu mai de les proves casolanes com ara l’ennegriment del gra d’all o de la cullereta de plata.

Si creieu que heu menjat bolets t貌xics, presenteu-vos al centre sanitari p茅s proper.

Protecci贸 de l’entorn natural

En totes les activitats desenvolupades al medi natural hem de respectar i, fins i tot, protegir en la mesura de les nostres possibilitats l’entorn que ens envolta.

 • No encengueu foc.
 • Compte amb les cigarretes.
 • Procureu no malmetre l’entorn natural amb els cotxes o les motos.
 • Respecteu les prohibicions d’acc茅s motoritzat al medi natural.
 • No deixeu les escombraries al bosc.
 • Recolliu-les i emporteu-vos-les.

Recomanacions per evitar les intoxicacions

Recomanacions per la recol路lecci贸 de bolets

L’inter猫s pels bolets ha augmentat notablement en els darrers temps, i cada vegada s贸n m茅s les persones que surten a collir-ne, sovint de forma indiscriminada, cosa que propicia que gaireb茅 cada any es produeixin intoxicacions a causa de la inexperi猫ncia o la manca dels m铆nims coneixements micol貌gics de les persones que els recol路lecten.

A Catalunya es poden trobar moltes esp猫cies comestibles, algunes amb un inter猫s gastron貌mic considerable i d’altres de t貌xiques que poden ser, fins i tot, mortals. Aproximadament hi ha un centenar de bolets t貌xics, la majoria molt coneguts, per貌 no es pot assegurar mai que ja est脿 tot descobert; al llarg de la hist貌ria hem vist com es demostrava que bolets molt apreciats passaven a considerar-se t貌xics.

Nombre d鈥檃fectats

Des de l鈥檃ny 2010 i fins al 2012, han estat notificats 19 brots d鈥檌ntoxicaci贸 per bolets a l鈥橝SPCAT, 6 l鈥檃ny 2010, 7 el 2011 i 6 el 2012. L鈥檃ny 2010 hi va haver un total de 17 persones afectades, una de les quals va necessitar hospitalitzaci贸. L鈥檃ny 2011, el brot va afectar a 16 persones, de les quals 7 van haver de ser hospitalitzades i hi va haver una defunci贸. Els brots notificats l鈥檃ny 2012 van provocar 34 afectats, 10 dels quals van requerir hospitalitzaci贸. D鈥檃ltra banda, i d鈥檃cord amb el registre d鈥檃ltes hospital脿ries dels hospitals de Catalunya, 126 persones van ateses entre 2010 i 2012 per intoxicaci贸 de bolets (aquesta dada inclou els afectats en els brots notificats a l鈥橝g猫ncia de Salut P煤blica de Catalunya).

Com podem distingir els bolets comestibles dels verinosos

No hi ha regles ni proves generals per distingir els bolets t貌xics dels comestibles. L’煤nica forma d’assegurar-se que un bolet 茅s comestible o no, 茅s mitjan莽ant la correcta identificaci贸 de l’esp猫cie, aix貌 s’aconsegueix gr脿cies al coneixement i l’experi猫ncia.

Les tradicions populars de comprovaci贸 de la toxicitat dels bolets, com ara les proves de l’ennegriment del gra d’all o la patata, o la de la cullereta de plata, s贸n falses.

脡s fals que els bolets menjats pels cargols, o altres animals, no s贸n t貌xics; els bolets, com altres plantes, poden ser t貌xics per a l’home i no ser-ho per als cargols o altres animals.

Com actuar en cas de sospita d’intoxicaci贸

Davant dels primers s铆mptomes, s’ha d’anar immediatament a un centre hospitalari perqu猫 la persona afectada rebi el tractament m猫dic adequat. Conv茅 portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s’ha eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Aix貌 permetr脿 als especialistes identificar l’esp猫cie que ha provocat la intoxicaci贸 i facilitar脿 l’aplicaci贸 del tractament m茅s efica莽.

Quan s贸n unes quantes persones les que han menjat els bolets, les que no presenten s铆mptomes d’intoxicaci贸 cal que tamb茅 rebin assist猫ncia m猫dica, ja que 茅s probable que tamb茅 hagin ingerit bolets t貌xics

Els s铆mptomes d’intoxicaci贸 varien segons l’esp猫cie que l’ha produ茂da. Es poden presentar un o alguns d’aquests s铆mptomes: forts dolors d’est贸mac, suor freda, v貌mits dolorosos i continuats, diarrees f猫tides i abundants, vertigen, postracci贸 total, deliris, per铆odes alternatius de crisi i de calma. Els s铆mptomes caracter铆stics de cada esp猫cie es descriuen en comentar els principals bolets t貌xics.

Els primers s铆mptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o apar猫ixer passades algunes hores. Les intoxicacions m茅s greus, en particular la causada per la farinera borda (Amanita phalloides), es manifesten despr茅s d’unes 8 o 10 hores, de vegades m茅s; per tant, el fet que els s铆mptomes triguin a presentar-se 茅s un indici que la intoxicaci贸 pot ser molt perillosa.

Als primers s铆mptomes d’intoxicaci贸, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’efic脿cia del tractament dep猫n, en bona part, de la rapidesa amb que s’actu茂.


Tambi茅n te interesar谩 :

Shortlink:

Deja un comentario

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos necesarios est谩n marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>