El 59% dels adolescents catalans identifica la publicitat amb roba i complements

Coincidint amb el 9猫 aniversari de la creaci贸 de l鈥橢scola del Consum de Catalunya (ECC), el director de l鈥橝g猫ncia Catalana del Consum (ACC), Alfons Conesa, ha presentat avui l鈥檈studi Els joves i la pres猫ncia de la publicitat en la seva vida quotidiana.

Publicidad amb consum
  • L鈥檕bjectiu de l鈥檈studi 鈥攅laborat per l鈥檈quip pedag貌gic de l鈥橢CC i de la Universitat Aut貌noma de Barcelona (UAB), a partir d鈥檜na mostra representativa de 1.443 estudiants catalans de Secund脿ria d鈥檈ntre 11 i 18 anys鈥 茅s con猫ixer la pres猫ncia de la publicitat en la vida quotidiana dels joves per tal d鈥檃nalitzar els h脿bits de compra d鈥檃quest segment d鈥檈dat i optimitzar la tasca pedag貌gica dels tallers impartits per l鈥橢CC.
  • No obstant aix貌, en relaci贸 a marques concretes, els joves reconeixen la
    rellev脿ncia dels mitjans no convencionals, especialment lapublicitat al lloc de venda (PLV) i el m脿rqueting d鈥檌gual a igual.
  • Des de la seva creaci贸, a l鈥檕ctubre de 2003, aproximadament 175.000 persones, entre alumnes, fam铆lies i professionals del m贸n de l鈥檈ducaci贸 i del consum, han assistit a les activitats educatives de l鈥橢scola del Consum de Catalunya.

Entre els principals resultats, l鈥檈studi confirma la import脿ncia dels mitjans convencionals, sobretot audiovisuals, en la publicitat que en general arriba als adolescents.

El director de l鈥橝CC, Alfons Conesa, ha presentat avui a la seu de l鈥橢scola del Consum de Catalunya (ECC) l鈥檈studi Els joves i la pres猫ncia de la publicitat en la seva vida quotidiana, que correspon al 7猫 volum de la col路lecci贸 鈥淗脿bits de consum dels joves de Catalunya鈥. La finalitat de l鈥檈studi 茅s con猫ixer quina 茅s la pres猫ncia de la publicitat en la vida quotidiana dels joves, per tal d鈥檕btenir dades contrastades que permetin a l鈥橝CC dissenyar noves pol铆tiques informatives i educatives de consum, elaborar propostes de tallers d鈥檈ducaci贸 del consum i enriquir i afavorir la innovaci贸 en el Generalitat de Catalunya marc de l鈥橢CC. Aix貌 doncs, l鈥橢CC aprofita les sin猫rgies de la doc猫ncia amb la innovaci贸 i la recerca, ja que la tasca docent desenvolupada per l鈥橢scola permet l鈥檈laboraci贸 d鈥檃quests estudis que al seu torn, contribueixen a la millora i a la creaci贸 de nous crear nous tallers que afavoreixen disposar cont铆nuament d鈥檜na oferta de tallers actual i de qualitat.

L鈥檈studi ha estat elaborat per l鈥檈quip pedag貌gic de l鈥橢CC i de la Universitat Aut貌noma de Barcelona (UAB), a partir d鈥檜na mostra representativa de 1.443 estudiants catalans de Secund脿ria d鈥檈ntre 11 i 18 anys assistents als tallers de l鈥橢scola del Consum de Catalunya entre el novembre de 2010 i el maig de 2011.

La recerca ha estat realitzada a partir de les respostes que ha donat l鈥檃lumnat en relaci贸 amb la classificaci贸 dels suports publicitaris segons la normativa actual, els estudis sobre inversi贸 i mitjans publicitaris i el primer estudi sobre
marques i joves de l鈥橝g猫ncia Catalana del Consum, elaborat al 2007, i que ha perm猫s analitzar l鈥檈voluci贸 dels h脿bits dels joves.

Principals conclusions de l鈥檈studi En relaci贸 amb els suports publicitaris, els adolescents enquestats consideren de forma majorit脿ria els mitjans convencionals, i d鈥檃quests, en destaquen especialment els audiovisuals. En preguntats per la publicitat en general, el 88,64% reconeixia mitjans convencionals, davant el 7,66% que considerava mitjans no convencionals.

Quan la pregunta es referia a la publicitat de marques concretes, els adolescents, tot i continuar donant import脿ncia聽 ajorit脿riament als mitjans convencionals (en un 67,74%), augmentava la rellev脿ncia dels mitjans no convencionals fins al 24,17%, especialment de la publicitat en el lloc de venda (PLV) i del m脿rqueting d鈥檌gual a igual.

En refer猫ncia a les marques, l鈥檈studi conclou que els joves catalans coneixen gran quantitat de marques. De fet, van citar un total de 543 marques diferents, un 33% m茅s que en el primer estudi, realitzat al 2007. Aix铆 mateix, els joves enquestats associen a una mateixa marca gran diversitat de productes i serveis per貌 destaquen molt especialment els productes de roba i complements, seguit a gran dist脿ncia dels objectes personals i esport. Destaca, aix铆 mateix, el baix coneixement de聽 arques associades a productes/serveis d鈥檕ci.

Finalment, en relaci贸 als perfils dels joves, m茅s de la meitat dels joves se situa en un perfil que relaciona la publicitat amb els mitjans convencionals. Segons la pres猫ncia de la publicitat en la vida quotidiana, l鈥檈studi identifica tres perfils d鈥檃dolescents: un 59% dels joves se situa en un perfil que relaciona la publicitat amb els mitjans convencionals; un 20% se situa en un perfil que la relaciona amb els mitjans no convencionals i, un 9% la relaciona amb tots dos mitjans聽 ndistintament. La resta de joves relaciona la publicitat de forma err貌nia o no especificada amb els suports publicitaris.

Escola del Consum de Catalunya (ECC): 2003-2012
Aproximadament 175.000 persones entre alumnes, fam铆lies i professionals del m贸n de l鈥檈ducaci贸 i del consum, han assistit directament a les activitats educatives de l鈥橢CC des de la seva creaci贸 a l鈥檕ctubre del 2003. Les xifres es reparteixen de la manera seg眉ent: 116.014 s贸n alumnes d鈥檈ducaci贸 prim脿ria, secund脿ria, batxillerat, cicles formatius i especial que han fet els tallers d鈥檈ducaci贸 en consum que ofereix l鈥橢CC.

7.662 茅s la xifra formada per alumnes i professors que han participat al concursescolar sobre consum responsable, anomenat CONSUMOPOLIS, que es convoca cada curs escolar des del 2005-06. 3.695 s贸n aproximadament els pares i mares que han assistit a les xerrades sobre educaci贸 en consum que s鈥檕fereixen al col路lectiu de les AMPA dels centres educatius.

Aix铆 mateix, l鈥橢CC 鈥攃onscient de la import脿ncia del treball en xarxa per a aconseguir una educaci贸 en consum de qualitat鈥, aposta per la formaci贸 no nom茅s de l鈥檃lumnat sin贸 tamb茅 del professorat i de les fam铆lies. Amb aquesta premissa, l鈥橢CC ofereix xerrades a les AMPA i tamb茅 participa en activitats l煤diques com el Sal贸 de la Inf脿ncia, on pares i fills, i fins i tot avis, comparteixen un temps i un espai de lleure.

En el decurs dels diferents festivals de la inf脿ncia en que ha participat l鈥橝CC han passat pels seus tallers unes 41.800 persones, majorit脿riament nens i nenes, per貌 tamb茅 pares, mares, avis, avies o tiets o tietes. Tamb茅 s鈥檕rganitzen seminaris per a professors interessats en l鈥檈ducaci贸 del consum o estudiants de magisteri. L鈥檃ssist猫ncia aproximada ha estat de 1.110
persones.

Finalment, un altre recurs que utilitza l鈥橢CC per fomentar l鈥檈ducaci贸 en el consum en tots els 脿mbits i fer difusi贸 de la seva activitat 茅s d鈥檜na banda, la publicaci贸 d鈥檃rticles en revistes i publicacions especialitzades i, d鈥檃ltra banda, la
realitzaci贸 de confer猫ncies i participacions en jornades i activitats tant a nivell nacionals com internacional relacionades amb l鈥檈ducaci贸 en el consum amb un c脿lcul de participaci贸 d鈥檜ns 4.860 assistents.


Tambi茅n te interesar谩 :

Shortlink:

Deja un comentario

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos necesarios est谩n marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>