Avui, 5 de gener a molts municipis de Catalunya se celebraran les cavalcades de reis, una de les celebracions anuals que compta amb una de les afluències més massives d’espectadors i, especialment, de menors d’edat. Per això, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania i als organitzadors prendre certes mesures bàsiques d’autoprotecció per minimitzar els riscos de les cavalcades i poder gaudir amb seguretat de la festa.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat ha fet arribar als municipis i consells comarcals que les celebren consells específics per a l’organització de les cavalcades amb garanties de seguretat i minimitzar els riscos que en poden derivar (invasió de l’espai al pas de les carrosses, enfilar-se a sobre d’objectes de la via pública i saturació d’espais, com a principals) i fer-ho compatible amb les tradicions i celebracions habituals d’aquests actes (llançament de caramels i altres). Tanmateix, hi ha recomanacions que el públic, especialment els adults que vagin amb nens petits, ha de seguir.

CONSELLS PER A LA POBLACIÓ

Abans i durant la celebració de l’esdeveniment

· Tingueu en compte que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus per evitar lesions: és una de les zones més vulnerables en actes massius.
· Si el fred és intens recordeu portar barret i utilitzar bufanda o mocador per no respirar directament l’aire fred als pulmons. També és important que en general porteu roba còmoda i adequada a la meteorologia per evitar problemes amb el pas de les hores.
· Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.
· No empenyeu mai per accedir a una zona perquè podeu provocar una caiguda o allau: si la zona està saturada o molt plena busqueu un altre punt on situar-vos.
· Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència fora de la zona on s’acumuli el públic on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.
· Si aneu amb nens porteu-los de la mà. Expliqueu-li quins són els riscos, que no poden fer i com han d’actuar si es perden.
· No deixeu que els menors pugin a cap mobiliari públic, escales portades de casa, etcètera, per veure millor les carrosses: és preferible que els pugeu a coll si cal.
· Tampoc pugeu a les baranes, reixes, contenidors o d’altres elements inestables perquè poden ser perillosos i provocar un accident.
· Si trobeu un menor perdut acompanyeu-lo immediatament a la policia o equips de seguretat.
· Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden.
· Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.
· En els carrers d’accés a l’acte no us atureu davant d’aquests perquè són les vies d’accés dels serveis d’emergència i d’evacuació si és necessari.
· Si teniu la sensació d’estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d’evacuació. Mantingueu la calma en tot moment.
· Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.

Durant l’acte

· Seguiu sempre les instruccions del personal de seguretat.
· Recordeu que els principals riscos són el pas de les carrosses i tenir un accident per enfilar-se a algun objecte com ara contenidors, semàfors, senyals, … No ho feu mai. Actueu sempre amb sentit comú: durant la celebració no us poseu en risc ni exposeu els vostres fills a un possible accident.
· Quedeu-vos sempre darrera les tanques o senyalització de seguretat del pas de carrosses.
· No parleu ni feu senyals que puguin distreure ni al personal de seguretat, ni als acompanyants a peu de les carrosses, ni als seus conductors, a excepció de que es tracti d’un accident o emergència.
· No us acosteu mai a les carrosses, ni intenteu pujar-hi.
· No baixeu mai a la via per agafar caramels que quedin en el pas de carrosses us podeu distreure al pas de les següents carrosses.
· No creueu pel mig de les carrosses ni us acosteu quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible.
· No llenceu caramels al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada.
· En cas de detectar alguna incidència informeu immediatament al personal de seguretat i si cal truqueu al 112

En cas d’emergència

· Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència. Tingueu molta cura dels menors i les persones amb discapacitats.
· Dirigiu-vos fora del acte pels llocs indicats o carrers més propers sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.
· Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que hi ha concentrades.
· Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne els serveis d’emergència.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí