Salut Pública desmunta quatre falses creences sobre les toxiinfeccions alimentàries a l’estiu.

  • També aporta consells per preparar menjars per consumir fora de casa i evitar aquestes patologies, que es concentren en els mesos de calor.

L’estiu és una època especialment crítica pel que fa a la incidència de les toxiinfeccions alimentàries (TIA), les patologies que es produeixen per la ingestió d’aliments contaminats amb agents biològics o les seves toxines. De fet, al voltant del 60% dels brots es concentren durant els mesos de la calor, quan aquesta afavoreix el creixement de microorganismes. Tot i que aquesta informació és prou sabuda per la població, hi ha, però, falses creences en relació amb aquesta qüestió que l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) vol desmuntar.

En primer lloc, les TIA no només s’originen als restaurants, tal com es pot creure, atès el gran nombre de casos que s’hi generen. Cal recordar que entre un 30% i un 50% de TIA registrades es produeixen en l’àmbit domèstic i que hi ha un nombre elevat de casos que no s’han identificat perquè no han consultat el metge i, per tant, no han estat declarats. En segon lloc, és fals que els aliments contaminats facin mala olor, o que tinguin mal aspecte o mal gust, ja que la majoria de microorganismes patògens poden multiplicar-se sense alterar l’aliment.

Una altra falsa creença és pensar que perquè aliments sobrants d’àpats anteriors continuïn sent aptes per al consum només calgui escalfar-los una mica. En aquest sentit, l’aliment pot contaminar-se i, en funció de la temperatura de conservació, presentar un creixement de microorganismes suficient per provocar una TIA. El que caldria fer, per tant, seria conservar els aliments sobrants refrigerats el mínim temps possible o congelar-los i, en cas d’aliments cuinats, tornar-los a escalfar a 70 ºC per eliminar-ne la possible càrrega microbiana.

Finalment, també és fals que afegir vinagre o llimona a productes com el seitó, la maionesa o els musclos crus eviti el risc de TIA. Tot i ser àcids, l’efecte contra el creixement microbià és insuficient i, per tant, no ofereix garanties de seguretat alimentària.

Netejar, separar, coure i refredar

A les portes d’un cap de setmana, en què moltes persones prepararan menjar per consumir a l’aire lliure (un pícnic a la muntanya, un dinar a la platja, una costellada, etc.), el Departament de Salut vol recordar que, pel que fa al creixement dels microorganismes, el temps que es trigui a consumir el menjar i la temperatura a la qual es conservi hi tenen un paper clau. Per tant, la millor recomanació és refrigerar l’aliment per sota de 7 ºC i, si s’ha de guardar més d’una hora, preferiblement per sota de 4 ºC.

A més, cal recordar les quatre normes bàsiques de seguretat alimentària dels menjars preparats: rentar-se les mans, netejar estris, superfícies i aliments; separar els aliments crus dels cuinats, i també utilitzar estris diferents per manipular els uns i els altres; coure suficientment els aliments i reescalfar correctament el menjar sobrant; i refredar tan aviat com sigui possible els aliments cuinats, ja que no és recomanable mantenir-los a temperatura ambient durant més de dues hores.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí