Frau amb carn de cavall

El novembre de 2012, l’Autoritat de Seguretat Aliment脿ria d’Irlanda (FSAI) va desenvolupar una campanya de control d鈥檌dentitat en productes.

Al mes de febrer d鈥檈nguany el Sistema d鈥橝lerta R脿pida per a Aliments i Pinsos (RASFF) ha notificat la detecci贸 de carn de cavall en productes etiquetats com a carn de bov铆. L鈥檕rigen dels productes implicats era Pol貌nia i Romania, i havien passat per operadors intermedis de diferents estats membres, entre els quals Irlanda, Regne Unit, Luxemburg, Fran莽a, Holanda i Su猫cia.

Com es va introduir carn de cavall en lasanyes i hamburgueses?

L鈥檈vid猫ncia que t茅 la Food Standard Agency (FSA) sobre els dos casos que s鈥檌nvestiguen apunten a una gran neglig猫ncia de les empreses o a una introducci贸 deliberada a la cadena aliment脿ria. La investigaci贸 est脿 en curs.

驴Estem davant d鈥檜n problema de seguretat aliment脿ria?

La Comissi贸 Europea est脿 fent 猫mfasi que, sobre la base de les proves disponibles, no hi ha risc per a la seguretat aliment脿ria per als consumidors d’aquests productes.

El cavall 茅s un animal que pot ser destinat a la producci贸 de carn per al consum hum脿. No hi ha res en la carn de cavall que indiqui que sigui m茅s o menys segura que la carns d鈥檃ltres esp猫cies comestibles.

Quina 茅s la preocupaci贸 respecte a la fenilbutazona?

Els animals tractats amb fenilbutazona no poden entrar a la cadena aliment脿ria ja que no 茅s un medicament autoritzat en animals de consum.

La fenilbutazona 茅s un antiinflamatori no estero茂dal (AINE) autoritzat com a medicament hum脿 i utilitzat en el tractament del dolor cr貌nic, com ara l’artritis reumatoide, per貌 no 茅s un medicament de primera elecci贸 pels efectes secundaris que presenta.

Les dosis terap猫utiques de fenilbutazona en humans se situen entre els 200-600 mg/dia.

Segons ha informat l鈥橣SA el nivell m茅s alt de fenilbutazona detectat en mostres de cavall analitzades ha estat d鈥1,9 mg/kg.

Per tant, en el sup貌sit que es consum铆s una raci贸 de carn de cavall de 200 g amb aquest nivell de fenilbutazona, suposaria una ingesta de 0,38 mg d鈥檃quest medicament, quantitat entre 520 i 1.600 vegades inferior a la dosi terap猫utica en humans (200-600 mg), per la qual cosa el possible risc per a la salut es considera irrellevant. Tanmateix, els sistemes de control s鈥檋an d鈥檕rientar a no tolerar cap residu d鈥檃questa subst脿ncia.

Quins controls es realitzen a Catalunya?

La producci贸 d鈥檃liments d鈥檕rigen animal est脿 subjecta a vigil脿ncia i control ja en la fase prim脿ria de producci贸 mitjan莽ant el Pla d鈥檌nvestigaci贸 de residus.

El Pla d’investigaci贸 de residus en animals i aliments d’origen animal 茅s un programa de mostreig aleatori que t茅 com a principal objectiu controlar determinades subst脿ncies aix铆 com els seus residus. Est脿 concebut dins del Programa europeu d’investigaci贸 de residus i englobat dins del Pla estatal d’investigaci贸 de residus (PNIR). S’investiguen subst脿ncies amb efecte anabolitzant, subst脿ncies no autoritzades i medicaments veterinaris.

En el marc d鈥檃quest Pla es realitzen de l鈥檕rdre de 11.000 determinacions anuals i la taxa de conformitat ha estat superior al 99,7% en els darrers cinc anys.

Les prioritats del programa es basen en l鈥檃valuaci贸 del risc, l’evid猫ncia i la informaci贸 disponible de perills potencials i/o reals per a la salut. At猫s que les investigacions en curs a Europa sobre la carn de cavall en productes de vedella mostren evid猫ncies del seu 煤s fraudulent, la fenilbutazona s鈥檌ncorporar脿 properament en el Pla de control de residus.

Que s鈥檈st脿 fent en relaci贸 amb aquest problema?

Les ind煤stries aliment脿ries s贸n legalment responsables de la seguretat dels aliments que comercialitzen i de l’exactitud de l’etiqueta dels productes, per tal que el consumidor pugui escollir amb coneixement de causa.

Fins el moment actual, l鈥橝g猫ncia Catalana del Consum ha portat a terme 42 actuacions de control de l鈥檈tiquetatge de diverses categories productes carnis envasats congelats i frescos de diferents marques amb l鈥檕bjectiu de comprovar la veracitat i sufici猫ncia de la informaci贸 subministrada al consumidor final. Igualment, l鈥橝g猫ncia tamb茅 ha agafat 11 mostres reglament脿ries als efectes d鈥檃nalitzar la pres猫ncia i quantificaci贸 de carn no declarada a l鈥檈tiquetatge i per tal de detectar possibles fraus als interessos econ貌mics de les persones consumidores.

Tanmateix, el 14 de febrer la Comissi贸 Europea ha presentat als estats membres una proposta de recomanaci贸 per a la realitzaci贸 d鈥檜n programa de seguiment intensiu que inclou la realitzaci贸 de determinacions d鈥橝DN de cavall en productes carnis de bov铆 comercialitzats, 茅s a dir, comer莽 minorista i carnisseries i la determinaci贸 de fenilbutazona en canals de cavall en escorxadors.

A Catalunya, les mostres es recolliran de forma coordinada entre l鈥橝g猫ncia de Salut P煤blica de Catalunya, la Direcci贸 General d’Alimentaci贸, Qualitat i Ind煤stries Agroaliment脿ries del Departament d鈥橝gricultura Ramaderia Pesca Alimentaci贸 i Medi Natural i l鈥橝g猫ncia Catalana del Consum.


Tambi茅n te interesar谩 :

Shortlink:

Deja un comentario

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada. Los campos necesarios est谩n marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>