Com collir bolets

La millor manera de collir bolets és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli. No cal remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micel·lis es localitzen a les capes superficials del sòl i si

es malmeten provoquen la mort del bolet. Allà, ja no tornarà a haver-hi bolets.

 • Recolliu els bolets en cistells i no es bosses de plàstic. D’aquesta manera les partícules generatives dels bolets – les espores- són recuperades pel bosc.
 • Agafeu només els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubtes.
 • Els bolets que no hagueu d’agafar, deixeu-los estar, no els trenqueu ni els arrenqueu
 • No remeneu la fullaraca amb cap eina ja que perjudica el bosc i els bolets.
 • Si són molt petits, no els agafeu, no tenen sabor.
 • A mesura que recolliu bolets, ressembreu el bosc.

No agafeu ni esclafeu cap bolet que no es conegui.

Consells per prevenir accidents

Poseu al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte. No us refieu mai de les proves casolanes com ara l’ennegriment del gra d’all o de la cullereta de plata.

Si creieu que heu menjat bolets tòxics, presenteu-vos al centre sanitari pés proper.

Protecció de l’entorn natural

En totes les activitats desenvolupades al medi natural hem de respectar i, fins i tot, protegir en la mesura de les nostres possibilitats l’entorn que ens envolta.

 • No encengueu foc.
 • Compte amb les cigarretes.
 • Procureu no malmetre l’entorn natural amb els cotxes o les motos.
 • Respecteu les prohibicions d’accés motoritzat al medi natural.
 • No deixeu les escombraries al bosc.
 • Recolliu-les i emporteu-vos-les.

Recomanacions per evitar les intoxicacions

Recomanacions per la recol·lecció de bolets

L’interès pels bolets ha augmentat notablement en els darrers temps, i cada vegada són més les persones que surten a collir-ne, sovint de forma indiscriminada, cosa que propicia que gairebé cada any es produeixin intoxicacions a causa de la inexperiència o la manca dels mínims coneixements micològics de les persones que els recol·lecten.

A Catalunya es poden trobar moltes espècies comestibles, algunes amb un interès gastronòmic considerable i d’altres de tòxiques que poden ser, fins i tot, mortals. Aproximadament hi ha un centenar de bolets tòxics, la majoria molt coneguts, però no es pot assegurar mai que ja està tot descobert; al llarg de la història hem vist com es demostrava que bolets molt apreciats passaven a considerar-se tòxics.

Nombre d’afectats

Des de l’any 2010 i fins al 2012, han estat notificats 19 brots d’intoxicació per bolets a l’ASPCAT, 6 l’any 2010, 7 el 2011 i 6 el 2012. L’any 2010 hi va haver un total de 17 persones afectades, una de les quals va necessitar hospitalització. L’any 2011, el brot va afectar a 16 persones, de les quals 7 van haver de ser hospitalitzades i hi va haver una defunció. Els brots notificats l’any 2012 van provocar 34 afectats, 10 dels quals van requerir hospitalització. D’altra banda, i d’acord amb el registre d’altes hospitalàries dels hospitals de Catalunya, 126 persones van ateses entre 2010 i 2012 per intoxicació de bolets (aquesta dada inclou els afectats en els brots notificats a l’Agència de Salut Pública de Catalunya).

Com podem distingir els bolets comestibles dels verinosos

No hi ha regles ni proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles. L’única forma d’assegurar-se que un bolet és comestible o no, és mitjançant la correcta identificació de l’espècie, això s’aconsegueix gràcies al coneixement i l’experiència.

Les tradicions populars de comprovació de la toxicitat dels bolets, com ara les proves de l’ennegriment del gra d’all o la patata, o la de la cullereta de plata, són falses.

És fals que els bolets menjats pels cargols, o altres animals, no són tòxics; els bolets, com altres plantes, poden ser tòxics per a l’home i no ser-ho per als cargols o altres animals.

Com actuar en cas de sospita d’intoxicació

Davant dels primers símptomes, s’ha d’anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s’ha eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació del tractament més eficaç.

Quan són unes quantes persones les que han menjat els bolets, les que no presenten símptomes d’intoxicació cal que també rebin assistència mèdica, ja que és probable que també hagin ingerit bolets tòxics

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie que l’ha produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postracció total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma. Els símptomes característics de cada espècie es descriuen en comentar els principals bolets tòxics.

Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda (Amanita phalloides), es manifesten després d’unes 8 o 10 hores, de vegades més; per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa.

Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb que s’actuï.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí