La botiga virtual www.km-0.cat, la nova eina d’ASAJA per potenciar la venda online de productes agrícoles i ramaders de proximitat

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat avui el portal www.km-0.cat, la botiga virtual impulsada per l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) a Catalunya. En un acte celebrat a la seu de la Fundació Mobile World Capital Centre, el conseller acompanyat de la presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha presidit la presentació oficial d’aquest web que pretén fomentar la venda online de productes agrícoles i ramaders de proximitat.

Amb aquesta iniciativa l’associació ASAJA recorre a les TIC com un pas més per apropar als consumidors productes agrícoles i ramaders produïts al costat de casa. L’acte ha comptat també amb la presència del director dels serveis territorials del Departament d’Agricultura a Barcelona, Marià Morera i dels productors participants a la iniciativa.

En el marc de la presentació, el conseller Puig ha destacat que “la tecnologia és un sector de creixement en si mateix, però és també un instrument al servei de d’altres sectors, com és en aquest cas, un sector tan important com l’agroalimentari”. En aquest sentit, ha afegit que “a partir de la novetat tecnològica que representa aquesta botiga virtual, els productors d’ASAJA obren una nova finestra en l’aproximació al consumidor, imprescindible en un moment com l’actual”.

Així mateix, el conseller Puig ha volgut destacar que aquesta iniciativa “d’una banda, respon al compromís de reduir l’impacte mediambiental i el consum energètic, ja que apropar el productor al consumidor implica innegablement una petja ecològica i mediambiental menor, i d’una altra, aporta traçabilitat, informació i més garanties i per tant, major seguretat en el producte que s’està consumint”.

Finalment, el conseller ha remarcat que amb la posada en marxa de la botiga virtual i amb el projecte “Km-0, fet al costat de casa”, ASAJA “està fent allò que ens consta molt als catalans; que és créixer i agregar-nos, per tal de guanyar dimensió”. Segons el conseller “aquesta plataforma els permet situar-se en el mercat amb una marca de proximitat, una marca de qualitat, que permet sumar sinergies, sumar complicitats, i que aporta valor afegit”.

De la seva banda, la presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha assenyalat que “amb aquesta iniciativa, fem un pas més en el projecte km-0 que va començar ara fa tres anys, i un pas més en el consum de proximitat”. Així mateix, Pruna ha destacat que aquesta “ferma aposta per la tecnologia” evidencia el tarannà “innovador” del sector agroalimentari català.

El sector agrícola i ramader de casa nostra és pioner en l’ús de les noves tecnologies, fins i tot per davant d’altres sectors”, ha assenyalat Pruna, que ha volgut afegir que “hem apostat fort per produir, transformar i comercialitzar i això ha permès que molt jovent s’hagi implicat en el sector”. En aquest sentit, Rosa Pruna ha explicat que aquesta experiència també ajudarà a mantenir la gent al territori i donar continuïtat a l’activitat agrícola que “som els únics que no deslocalitzem”.

Amb la seva posada en marxa, la botiga virtual km-0.cat compta ja amb 24 productors registrats, que cobreixen les diferents necessitats de la cistella de la compra. Actualment al portal es comercialitzen productes com llet i derivats, carn de vedella, carn de porcí, embotits, olis, pollastre de pagès, vins i caves, fruita, hortalisses, llegums, foie, melmelades i confitures, entre d’altres.

El portal permet al consumidor fer la comanda i el pagament online. Només és necessari registrar-se com a usuari, i la cistella de la compra es lliura a domicili, amb repartiments que es realitzen setmanalment. De moment, la botiga virtual km-0.cat donarà servei a les demarcacions de Barcelona i Girona, tot i que la voluntat d’ASAJA és cobrir, més endavant, tot el territori català.

El marc de la botiga virtual: projecte “Km-0, fet al costat de casa”

Al 2010, ASAJA va posar en marxa el projecte “Km-0.cat, fet al costat de casa”, una iniciativa pensada amb l’objectiu de promocionar els productes agrícoles i ramaders de proximitat produïts a Catalunya. La iniciativa es basa en projectes similars d’èxit a països com Regne Unit, França o Itàlia.

El projecte Km-0 s’estructura en tres grans eixos. El primer eix s’articula sobre la conscienciació del paper de l’agricultura i la ramaderia —associat al consum de productes de proximitat— en la defensa del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic. Aquest eix incideix en l’estalvi energètic i en la disminució de residus, ja que les necessitats de transport i envasat disminueixen amb una cadena de consum “curta”.

El segon eix pivota sobre el suport als productors locals. La venda de proximitat facilita als productors l’accés als canals de comercialització de les mitjanes i grans superfícies, on tradicionalment tenen difícil cabuda degut a la seva curta productivitat. Finalment, el tercer eix gira al voltant dels consumidors, ja que el projecte recull els canvis en les preferències dels consumidors finals, cada cop més conscienciats i informats sobre la importància de la nutrició i la seguretat alimentària.

Els productes agrícoles i ramaders que es comercialitzen dins d’aquest projecte estan identificats amb un mateix etiquetatge, “km-0, fet al costat de casa”, visible en el seu envasat, que permet al consumidor identificar la procedència del producte i la seva garantia de proximitat i traçabilitat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí